Duminică, 06 Octombrie 2024
COMUNICAT DE PRESA - 22 iulie 2003 PDF Imprimare Email
Cea de-a doua zi a Universitatii de Vara Izvoru Muresului a avut ca tema “Comunitati romanesti de pretutindeni”.
Lucrarile au debutat cu interventia domnului Titus CORLATEAN, Secretar de Stat la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni (DRP), care a dezvoltat mesajul premierului Adrian Nastase, conferind in acest fel continuitatea si unitatea necesara implermentarii unui program destinat romanilor de pretutindeni. In viziunea Secretarului de Stat, problematica romanilor de pretutindeni implica “sprijinul politic al Primului Ministru si al Guvernului, precum si al intregului spectru parlamentar, circumscris standardelor europene in materie si principiului reciprocitatii”.

Proaspat numit in functie, Secretarul de Stat Titus Corlatean a expus participantilor noua viziune de lucru a DRP. Astfel, scopul noii structuri guvernamentale este “pastrarea, afirmarea si dezvoltarea identitatii nationale a romanilor de pretutindeni, conform standardelor internationale existente.” Pe termen scurt-mediu, obiectivele vizate de DRP sunt: “armonizarea activitatilor desfasurate de organizatiile romanesti de pretutindeni, stabilirea unei strategii unitare de actiune prin coordonarea cu alte institutii publice de profil din Romania si construirea unor parteneriate cu structuri europene preocupate si de monitorizarea modului in care sunt respectate drepturile minoritatilor romanesti din vecinatatea tarii noastre.”

Referindu-se la rolul tinerilor etnici romani, bursieri ai Statului Roman, Titus Corlatean a accentuat necesitatea implicarii acestora in dezvoltarea activitatii organizatiilor romanesti din tarile de origine, crearea si intretinerea unor retele de comunicare intre comunitatile romanesti de pretutindeni, precum si promovarea imaginii obiective a Romaniei in statele ai caror cetateni sunt.
Concluzia din finalul expunerii a evidentiat “necesitatea consolidarii statutului Romaniei si al romanilor in cadrul comunitatii europene si euro-atlantice”.
In acelasi context, Cristian Niculescu, Secretar de Stat in Ministerul Afacerilor Externe, a afirmat ca Romania nu doreste nici un centimetru patrat din teritoriul statelor vecine, accentuand, mai degraba, necesitatea stimularii mediului economic si de afaceri extern ca factor generator de stabilitate a fiecarei comunitati romanesti in parte.

Dezbaterea a mai oferit celor prezenti ocazia de a cunoaste particularitatile comunitatilor romanesti din vecinatatea Romaniei. Domnul Ion Popescu, presedinte onorific al Centrului Independent Bucovinean de Studii Actuale din Ucraina a inventariat succint problemele cu care se confrunta romanii din aceasta tara, invocand nenumarate abuzuri ale Statului ucrainean exercitate in domenii precum: educatie, religie, cultura si mass-media. Domnul Ivo Gheorghiev, presedintele Uniunii Tinerilor Romani din Bulgaria, a semnalat pericolul asimilarii complete a minoritatii romanesti, in Bulgaria, romanii nefiind recunoscuti ca minoritate nationala. Pe cale de consecinta, acestia nu au dreptul de a folosi limba materna in scoala si biserica. Nicolae Toderas, presedintele Grupului de Actiune Civica, asociatie constituita din studenti romani originari din R. Moldova, a readus in discutie criza politica fara precedent provocata de revenirea la putere a comunistilor si implicit reactiile de protest (culminand cu iesirea in strada) pe care tinerii romani din Basarabia le-au avut. Valentina BASIUL, studenta originara din Transnistria a atras atentia asupra situatiei in care se afla romanii din aceasta zona, precizand ca, in marea majoritate a cazurilor, populatia romaneasca devinind obiect de schimb intre Tiraspol si Chisinau.

La finalul dezbaterii, senatorul George Pruteanu, restrangand problematica minoritatii romanesti la arealul Covasna-Harghita, a declarat ca: “oligofrenia provocata politic de liderii maghiari extremisti vrea sa alunge limba romana de pe harta Romaniei, romanii din cele doua judete, excluzand “varianta apostolatului”, prefera de cele mai multe ori sa paraseasca zona.
Dupa-amiaza, Organizatia Internationala pentru Migratie, Agentia Nationala Antidrog si Ministerul Adminisratiei si Internelor au lansat oficial, in parteneriat cu Episcopia Ortodoxa a Covasnei si Harghitei, Programul national impotriva traficului de persoane.